Bicicletes, GPS, i Google-maps: On hem anat avui?

El 'gran germà' google, com molts de vosaltres ja deveu coneixer, va donar a coneixer un servei de mapes amb imatgeria de satèl.lit accessible per tothom. A més ofereix accés al seu sistema de mapes mitjançant una API que ens permet integrar aquests mapes en la nostra propia plana, i afegir-hi punts d'interés o dibuixar-hi coses.
Aprofitant aquest sistema i amb l'ajuda d'un GPS bluetooth i una PDA, ens farem uns bonics mapes que ens indiquin la ruta que hem seguit un dia en bicicleta.

Exemple de google-maps mostrant el recorregut enregistrat per GPS
Ruta per Bescanó

En primer lloc ens caldrà anar un dia en bicicleta (per exemple) i enregistrar el recorregut que fem. En el meu cas vaig utilitzr un GPS bluetooth per enviar les dades de posició a una PDA que portava 'acolxada' dins de la bossa. A la PDA vaig instal.lar-hi el programa VisualGPSce que ens permet un cop vinculats amb un GPS bluetooth o sèrie, enregistrar les dades que ens envia el GPS sobre un fitxer.
Aquesta utilitat guarda directament les dades NMEA que ens envia el GPS, per tant quan arribem a casa ens caldrà convertir aquesta informació a un format més utilitzable.
Per fer la conversió d'una manera ràpida podem utilitzar l'eina GPSbabel que ens permetrà convertir ràpidament el nostre fitxer de dades NMEA en un fitxer de punts GPX. El format GPX és un subconjunt de XML lliure per intercanvi d'informació de GPS. Utilitzarem aquest format perque com ja veurem més tard hi ha llibreries implementades per remenar l'informació d'aquests fitxers des dels nostres scripts de PHP.

Ara que ja tenim el fitxer convertit al format GPX, el pujem al servidor web, on una plana amb el codi necessari per generar el mapa de google s'encarrega de dibuixar tots els punts del recorregut en format de vector.
Per fer aquesta proesa ens caldrà obtenir una clau per utilitzar la API de GoogleMaps.

Continuarà...